Magunkról

1 | 2 | 3

1995-ben szerény anyagi, technikai és térbeli körülmények között Sepsiszentgyörgyön Benkő Éva, Bajka Mária és Kolozsi Attila megnyitották Erdély első játszóházának kapuit Guzsalyas Játszóház névvel.

1998-ban Benkő Éva és Tóth-Birtan Tinka bejegyeztette a Guzsalyas Alapítványt, mely ma is biztosítja a működésünkhöz szükséges hivatalos hátteret. Az akkor még ismeretlen fogalom, mármint a játszóház, napjainkra szervesen épült be városunk életébe.

Programjainkon kezdetben gyermekek, majd felnőttek, pedagógusok vettek részt. Jelenleg Erdély egyik állandó székhellyel rendelkező játszóháza vagyunk, állandó nyitvatartással és munkatársakkal.

Tevékenységeink a nagy népi ünnepkörökhöz - farsang, húsvét, pünkösd, szüret, karácsony - kapcsolódnak.

A heti rendszerességgel szervezett táncházakban az ünnepeket megelőzően a résztvevőket a népi szokásokhoz kötődő énekekre, játékokra, szokásokra készítjük fel, a műhelyekben a kellékeket, a használati és dísztárgyakat készítjük el.

Farsangi, szüreti mulatságainkon több százan vesznek részt, együtt űzzük el a hideget és telet, együtt ünnepeljük a termés beérését.
húsvéti hímes tojásés karácsonyi szalma- és csuhédísz, saját készítésű gyertya és adventi koszorú lassacskán minden szentgyörgyi család ünnepi éke lesz.
Ezen alkalmakkor is több száz résztvevővel dolgozunk.

Szabadidős tevékenységekre gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt bejöhetnek, ahol gyöngyfűzés, gyöngyszövés,nemezkészítés, agyagozás, és kérésre más kézműves tevékenységeken vehetnek részt.

1 | 2 | 3