tanfolyamok

Programunk megszervezése válaszként született meg, arra az igényre, hogy a fiatalok érdeklődnek a népi mesterségek és természetes anyagok iránt. Célkitűzésünk a népi mesterségek iránti érdeklődés felkeltése, kézművesek képzése, és a hiányszakmaként jelentkező játszóház-vezetők képzése. Alsó korhatár 13 év, felső korhatár nincs. Időpontok az AKTUÁLISBAN.

A Guzsalyas Alapítvány Népi mesterek és játszóház-vezetők programja keretén belül, egész éves tevékenységként, a következő képzési lehetőségeket indítja:
- fazekasság,
- nemezkészítés,
- tűzzománc készítés
- bőrművesség
A képzés része egy egy hetes összefüggő kihelyezett szakmai gyakorlat is amit a Sepsiszentgyörgyi Kézműves Táborkomplexumban tartunk meg.
A résztvevők témakörönként a következő szakanyaggal ismerkedhetnek meg:

Fazekasság
Tárgykör: kézzel formálható agyagedények, korongon formálható agyagedények készítési technikája, anyagismeret, anyagbeszerzés és előkészítés, írókázás, mázazás, fafűtéses- és elektromos kemencében való égetés, tájegységekre jellemző motívum- és színvilág.

Nemez
Tárgykör: kisméretű üreges és síktárgyak készítése, nemez játékszerek, földre és falra való nagyméretű takarók készítése, kirgíz, kazak, türkmen és üzbég nemezkészítési technikák, nemezhímzés, bőrrátétes nemezkészítés.

1 | 2 | 3